POTPISIVANJE UGOVORA O IZGRADNJI DIONICE VLAKOVO-LEPENICA

POTPISIVANJE UGOVORA O IZGRADNJI DIONICE VLAKOVO-LEPENICA

Turska kompanija Cengiz Insaat gradit će još 10,10 kilometara autoceste u našoj zemlji i to na dionici Vlakovo – Lepenica, čime su preuzeli čitav posao izgradnje 20 kilometara duge dionice Vlakovo – Tarčin, koja je već u izgradnji i treba biti puštena u funkciju do jeseni 2014. godine.

Ugovor o izgradnji nove dionice, vrijedan nešto više od 350 miliona KM danas su u zgradi Vlade FBiH potpisali direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić i generalni direktor kompanije Cengiz Insaat, Kemal Unluer.
Rok za izgradnju je 20 mjeseci, a posebno je pozitivno to, kako je istaknuo direktor Karić, što će na ovom poslu biti angažovano i sedam bh. kompanija kao partner turskom Cengizu. Na taj način je za domaće firme osiguran posao od 200 miliona KM. Ovo je do sada najveća vrijednost ugovora za izgradnju autoceste na Koridoru 5C i najveća vrijednost izgradnje koja je ugovorena sa domaćim kompanijama na Koridoru.

Direktor Karić je istaknuo da potpisom ovog ugovora Autoceste trenutno imaju 472 miliona eura ugovorenih radova, odnosno 36 km autoceste u izgradnji, na sedam gradilišta. Za preostala dva tendera (tunel Vijenac, druga faza i dionica Svilaj – Odžak) potrebno je još oko 90 miliona eura. Autoceste su u procesu osiguranja nedostajućih 307 miliona eura potrebnih za završetak započetih radova kako bi 2014. godine imali izgrađenih 100 km autoputa.

Direktor Unluer je istaknuo kako je njegova kompanija već završila 15 posto radova na dionici Vlakovo – Tarčin, što se može smatrati uspjehom s obzirom na datum početka radova, ali i činjenicu da su u kratkom vremenu završene i sve pripreme za te radove.