8

REAGOVANJE GOSPODINA ZILHADA FORIĆA NA KOMENTAR NOVINARA FTV

“Federalna Televizija
Gđa Vildana Kurtić – Politički magazin “MREA”

Poštovana urednice,
Koristimo priliku da se obratimo reagovanjem na tendenciozan i nekorektan komentar Vašeg novinara u prilogu u Vašoj emisiji a koji se odnosi na propale privatizacije i tajkune u BiH privredi. Mi smo sportski kolektiv koji većinu svojih aktivnosti provodi na popularizaciji i omasovljenju stonoteniskog sporta u gradu Sarajevu, Kantonu ali i u cijeloj BiH. Kao i većina klubova i udruženja građana koji nastoje da svojim radom privuku što više mladih u klubove i na taj način smanjuju maloljetničku delikvenciju, mi smo u stalnoj potrazi za sponzorima i pokroviteljima.

Raditi ove aktivnosti u današnje vrijeme jeste teško ali uz pomoć društveno odgovornih firmi i pojedinaca koji vode te firme uspjevamo nekako opstati i pokušavamo iz Sarajeva u cijelu BiH a onda i dalje poslati neku pozitivniju sliku, a to je u ovo vrijeme opšteg ekonomskog stanja koje je izuzetno loše, veoma teško. Zahvaljujući gospodinu Hamedu Ramiću, generalnom direktoru Euro-Asfalta koji je od nove godine najveći pokrovitelj kluba, naše aktivnosti su proširene, ali i olakšane. Zbog svega toga odlučili smo da u naziv kluba dodamo i naziv firme Euro-Asfalt, jer to je jedini način da se nekako odužimo našem sponzoru. Klub u svom sastavu ima formirane sve takmičarske selekcije u svim kategorijama i ujedno smo jedini klub u BiH koji ima besplatnu školu stonog tenisa za školsku djecu i omladinu.

Uz sve to klub Stens-Euro-Asfalt organizuje najveće i najznačajnije turnire i takmičenja na nivou BiH, a isto tako i jedini međunarodni turnir u stonom tenisu takođe organizujemo mi, a što možete vidjeti u kalendaru takmičenja na web stranici STS BiH. Uvjeravam Vas poštovana g-đo Kurtić da sve ovo košta, ali kao što rekoh, uz pomoć gospodina Hameda Ramića mi u tome uspijevamo, a uz to smo i veoma uspješni u svojim aktivnostima.
U Vašoj emisiji ste u prilogu u kome se spominje gospodin Ramić mnogo toga rekli što nema veze sa stvarnošću.
Prvo:

Kažete da je gospodin Ramić “dobar sa svima”. Pa zar on treba da bude sa svima u nekom drugom odnosu, možda treba da je sa svima u lošim odnosima? Neki Vaši novinari, pa i urednici iz bliže i dalje prošlosti su sa nekim političarima ili ljudima iz nekog drugog miljea bili u “dobrim odnosima”. Nema potrebe da Vam navodim primjere i dokaze za to kada Vi dobro znate, a znaju i gledaoci Vaših emisija, o kome govorimo. U takvim emisijama su političari uređivali dnevnike i davali poduku urednicima šta i kako da rade. Gospodin Hamed Ramić je samo jedan sposoban, ljubazan i vaspitan čovjek, a takvi su i ostali članovi njegove porodice koji rade u firmi.

Vozači koji naše ekipe voze na takmičenja su takođe ljubazni, kao i ostali saradnici i zaposlenici Euro-Asfalta, pa čak i radnik koji Vas dočeka na kapiji preduzeća. Možda to nekome smeta ili neko na to nije navikao, ali u firmi Euro Asfalt svi se trude da ničim ne narušavaju standarde koji su sasvim normalni u sličnim firmama u Europi, a koji su kod nas rijetkost.

Drugo:

Vaš novinar navodi da “dok radnici Hidrogradnje štrajkuju, dotle Euro-Asfalt radi i gradi”. Poštovana urednice, Euro-Asfalt nije firma koja je nikla na razvalinama i uništenim preduzećima, već je to firma koja je nastala na livadi, to jest na vlastitim temeljima. Gospodin Hamed Ramić nije učestvovao u bilo kakvim privatizacijama te na taj način došao do ovoga što ima i zato ga se ne može i nije korektno poistovjećivati sa nekim drugima. Elementarno pravilo da firma učestvuje na nekom tenderu jeste da je ta ista firma solventna, da nema dugova prema radnicima a ni prema državi. Također, da bi firma mogla da se prijavi na ove tendere, ona mora da ima svoju mehanizaciju, stručnjake i garancije banke koja iza svega stoji.

Pogledajte reference Euro-Asfalta pa ćete vidjeti zbog čega dobijaju najveće poslove. Samo stručan kadar i dobra mehanizacija mogu garantovati uspješan rad i kvalitetan proizvod kakav se traži u ovakvim poslovima. Euro-Asfalt ispunjava sve standarde i norme koje se od njih traže. Mislite li da tunel “Vijenac”, autoput ili ostale velike objekte, kako u BiH tako i u inostranstvu, može dobiti da radi neko ko nema iskustva i ko nije u stanju da to uradi po svim međunarodnim standardima? Poslovi u Njemačkoj ili Libiji se ne dobijaju zbog toga što je neko sa nekim “dobar” jer to ne utiče na izbor izvođača radova. Zar očekujete kada političari ili bilo ko obilazi radilišta i gradilišta da se gospodin Ramić skriva ili da im ne dopusti ulazak na gradilište?

Pa sasvim je normalno da ih dočeka i pokaže im radilište te da ih upozna sa situacijom. I poštovana gđo Kurtić, fin odgoj i lijepo vaspitanje nalaže da ih se dočeka sa smiješkom i izrazima dobrodošlice, ali to ne utiče na dobijanje poslova i od toga ne zavisi kvalitet radova. Ne može velike poslove dobiti firma koja ima tri lopate i jedan kramp te dvije kabanice. Euro- Asfalt ima sve preduslove da učestvuje i da dobija takve poslove. Radile su na našim gradilištima i neke velike strane kompanije (SCT i Primorje) pa znate da su iza njih ostali nečisti računi i nezavršeni, a unaprijed plaćeni poslovi. Sve te strane kompanije su svoju dobit izvlačile iz BiH, a Euro-Asfalt dobit koju ostvari ostavlja ovdje, pomaže mnoge i ujedno jača BH privredu. Obiđite radilišta i uvjerite se u sve ovo i naravno bit će te dočekani sa smiješkom uz izraženu ljubaznost u jednoj Evropskoj, a našoj firmi!

Sa gospodinom Hamedom Ramićem sam sjedio samo dva puta i to po desetak minuta i on je na mene ostavio utisak skromnog i smirenog čovjeka i vjernika. Skromnost je vrlina a smirenost znak da osoba nema razloga za strah. I mnogi saradnici i zaposlenici sa kojima sam od početka saradnje razgovarao o gospodinu Hamedu i menadžmentu firme govore samo riječi hvale i zahvalni su mu što im nudi mogućnost da rade u njegovoj firmi te na taj način obezbjeđuju svoju egzistenciju i egzistenciju svojih porodica.

Većina njih jeste nekada radila u državnim firmama koje su propale, ali za to gospodin Ramić nije kriv niti odgovoran. On nikako nije dio priče o propalim privatizacijama jer u tome nije ni učestvovao, a također ne možete za njega reći da je tajkun jer on to nije. Pojam tajkuna se može vezati uz neke druge spomenute u istom prilogu ili emisiji, ali o gospodinu Hamedu Ramiću tako nešto može reći samo neko ko brka pojmove i ne razlikuje uspješnog poslovnog čovjeka i biznismena od tajkuna. Vjerujem da bi ste se iznenadili koliko dobrih djela i pozitivnih stvari je taj čovjek učinio kada bi kojim slučajem o tome htjeli da napravite prilog.

Mnogo puteva je asfaltirano i urađeno potpuno besplatno. Prilazi mnogim džamijama su takođe asfaltirani o trošku Euro-Asfalta. U ovoj državi ima mnogo crnila i negativnosti ali nisu svi crni i nisu svi negativni. Gospodin Hamed Ramić je pozitivna, dobra i uspješna priča u BiH, kao i klub Stens-Euro-Asfalt koji je za dvije godine svoga rada u stonoteniskom sportu uradio više nego svi ostali za 25 godina.

I zato, na kraju ponavljam: čast nam je nositi uz svoj naziv kluba i naziv Euro-Asfalt. To je najmanje što možemo uraditi da se odužimo našem pokrovitelju gospodinu Hamedu Ramiću i njegovoj firmi. Nastojat ćemo da i u budućnosti na raznim takmičenjima u BiH i u inostranstvu, pobjedama, dobrim i fair play nastupima opravdamo uložena sredstva. Kao što iza Euro- Asfalta ostaju izgrađeni kilometri autoputeva i drugih objekata, tako će iza rada kluba Stens-Euro-Asfalt ostajati mnogo pobjeda, dobro organizovanih takmičenja i veliki broj nove djece a budućih sportista. Samo tako možemo dalje i samo zajedno možemo više.

Molim Vas da naše reagovanje objavite u Vašoj narednoj emisiji i da objavljivanjem ovog reagovanja prestanu poistovjećivanja uspješnih ljudi sa neuspješnima. Nisu svi jednako krivi za stanje u kome se nalazimo, kao što nisu ni svi političari isti. Nisu svi pohlepni i ne možemo zbog pojedinaca sve stavljati u isti kontekst. Pozivam Vas i apelujem na Vaš profesionalizam da se izvinjenjem obratite gospodinu Hamedu Ramiću te na taj način date doprinos kvalitetnom novinarstvu, kojeg je takođe na ovim našim prostorima veoma malo i vlada vječiti deficit.
Za upravu, takmičare i sve članove Kluba Stens-Euro-Asfalt
Predsjednik kluba Zilhad Forić

P.S. Što se tiče ostalih priloga i ostalih Vaših emisija, nažalost, u mnogima ste u pravu i ukazujete na brojne devijacije koje se nalaze u našem okruženju! Vas sam prvi put kao novinara primijetio kada ste jedini stali u zaštitu žene koju je udario kriminalac Tasim Kućević. Vi ste jedini reagovali i za to vas cijenim. Takođe Vas skoro svaki dan sretnem, mada se nismo nikada upoznali, u tramvaju jer putujete sa Stupa do zgrade TV, a ja svakodnevno putujem sa Ilidže. Mogao sam i ja kao i većina da ne reagujem na prilog koji sam vidio na FTV-u, ali ne mogu iz istog razloga zbog kojeg ste vi jedini reagovali u slučaju jadne žene u sudu BiH – jer je prilog nepravedan i ne odgovara istini, a nepravdu ne volim kao ni Vi. Najlakše je biti komformista i praviti se da neke stvari ne primjećujemo.

Ja sam uspio obezbijediti pokroviteljstvo od gospodina Ramića i mogao sam jednostavno da ne reagujem i da me se prilog ne dotiče. Na ovo moje reagovanje sam se sam odlučio i ničim nisam obavezan da reagiram. Međutim,pošto sam upoznao gospodina i njegovu kćerku, koji su svojevrsni robovi svoga posla, jer su 25 sati dnevno zauzeti poslovima u firmi. Njima je, vjerujte, najveća briga da obezbijede egzistenciju i budućnost svojim uposlenicima. Ja vjerujem da oni imaju dovoljno sredstava da cijeli život ne moraju da rade. Mogu samo da uživaju,putuju i provode se. Međutim oni su, kao i vi i ja, drugačiji od ostalih i sve što rade rade iz ljubavi i potrebe da pomognu.

Niste se ni Vi trebali umiješati u sudu i pomoći onoj ženi, niti sam ja trebao vratiti 5 novčanika koji su bili puni novca njihovim vlasnicima jer sam po tome poznat. Nije ni gospodin Hamed trebao pomoći klubu Stens, ali je odlučio da pomogne jer je vidio sa koliko ljubavi i entuzijazma ja pokušavam da stvorim nešto pozitivno. Dok nisam počeo voditi ovaj klub, i to uspješno, bio sam redovan u emisijama u kojima se javljaju slušaoci kao što je bio “Centralni zatvor” i slično.

Tada sam svaki dan pješke išao sa Ilidže u grad i vraćao se pješke, i to znaju mnogi u ovom gradu i sve se može provjeriti. Tom prilikom sam na raznim mjestima našao novčanike, mobitele i druge lične stvari koje ljudi izgube i sve sam ih vratio ljudima, njihovim vlasnicima. To je dokaz da ni Vi, ni ja, a ni gospodin Ramić nismo isti. Ima nas i pozitivnih i drugačijih od ostalih, ali neka nas. Da nas je više svima bi bilo bolje. E, zbog toga i zbog te nepravde koja je izrečena o Euro-Asfaltu, ja sam se odlučio da napišem reagovanje i nisam htio da komotno i komforno ćutim. A mogao sam, međutim ne bih tada ja bio ja nego neko drugi.

Zahvaljujući tom čovjeku, naš klub je pun djece i jedini toj djeci dajemo besplatnu školu. A nema mi veće radosti nego kada sjednemo svi mi sa tom djecom i odemo na neko takmičenje. I to opet u kombiju koji nam daje Euro-Asfalt. Ljudi kao što ste Vi, ja i Hamed Ramić trebaju ovom narodu i ovoj napaćenoj i podijeljenoj zemlji.

Lijep Vam pozdrav i pozivam Vas da nas posjetite u našem klubu. Ul. Splitska 45.”