8

POČETAK RADOVA NA IZGRADNJI GLAVNE GRADSKE MAGISTRALE U ZENICI

Svečanom ceremonijom u Zenici je ozvaničen početak milionskog investicijskog projekta – izgradnje prve faze glavne gradske magistrale. Radi se o 3,2 kilometara ceste koju će graditi konzorcij na čelu sa kompanijom Euro-Asfalt Sarajevo. Predviđena cijena dionice iznosi 23 miliona KM, a implementacija projekta trebala bi biti od 24 do 26 mjeseci.

Za Zenicu ovo znači angažiranje domaće građevinske operative, otvaranje novih radnih mjesta i novih perspektiva, kazao je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica, koji je zajedno sa visokim predstavnikom u BiH Valetinom Inzkom otvorio radove. Inače, GGM će biti duga 7,8 kilometara (3,2 km gradske i 4,6 km vangradske dionice). Gradnja će se izvoditi u dvije faze, a funkcija ove longitudinalne gradsko-prigradske magistralne prometnice je da osigura brz promet i poveže primarnu i sekundarnu uličnu mrežu sa autocestom na Koridoru 5c (preko magistralne ceste M-17), odnosno sa ostalom putnom mrežom preko regionalnih cesta R-441 i R-445.

Nakon izgradnje Zenica će dobiti cestu sa četri kolovozne trake i razdjelnim ostrvom, dva rondoa, desetak raskrsnica, pješačke staze i prateću infrastrukturu. Osim firme Euro-Asfalt, konzorcij koji će graditi ovu magistralu čini još pet bh. kompanija – Jata iz Srebrenika, GP Put iz Sarajeva, Almy-Transport iz Zenice, Deling Tuzla i ŽGP Sarajevo.